Overslaan en naar de inhoud gaan

Mathilde

Muze, mythe en mysterie

Duik in het bewogen leven van Nederlands bekendste muze: Mathilde Willink. Dit Zeeuws meisje groeide uit tot modekoningin van de jaren zeventig. Als muze van kunstenaar Carel Willink, was ze een levend kunstwerk, een mythe, een mysterie. 

"Ik ben als de maan. Ik word pas zichtbaar als ik door de zon van anderen word beschenen.
Ik ben een illusie, opgeroepen door de mensen om mij heen."

Mathilde

Maar wie was Mathilde echt? Tijdens deze lezing verlegt biografe Lisette de Zoete de focus van Mathildes veel besproken mysterieuze dood en de laatste twee heftige jaren na haar scheiding met Willink, naar haar intrigerende leven.  
 
In haar zoektocht naar het leven van Mathilde sprak ze met familie, vrienden en bekenden. Lisette interviewde voor het boek o.a. mode-ontwerper Fong-Leng, zangeres Imca Marina en Mathildes zussen. 

Wie is Lisette de Zoete?

Lisette werkt als illustrator, beeldend kunstenaar en schrijver voor diverse opdrachtgevers. In 2010 werden Lisette's columns gepubliceerd in This is Us Magazine. In 2011 werd haar interview met Simone Walraven gepubliceerd in hetzelfde tijdschrift, de eerste van een serie interviews met inspirerende vrouwen. Deze serie inspireerde Lisette om een droom waar te maken: het schrijven van de biografie over Nederlands beroemdste muze: Mathilde Willink. Haar boek 'Mathilde. Muze, Mythe, Mysterie' verscheen in 2016.

Recent studeerde Lisette af aan de deeltijdopleiding eerstegraads Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met een onderzoek naar hoe kunsteducatie leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis kan laten maken met LHBTIQA+-thema’s en seksuele- en genderdiversiteit en zo bij kan dragen aan LHBTIQA+-acceptatie en inclusie. Sinds kort werkt zij tevens als kunstdocent.

Praktisch

  • Wat: lezing door Lisette De Zoete
  • Wanneer: zondag 25 februari 2024, van 14.30 tot 15.30 uur
  • Waar: MASbox
  • Prijs: € 5

Zie ook

Zeldzaam & Onmisbaar. Topstukken uit Vlaamse collecties

31.10.2023 - 25.02.2024

- AFGELOPEN - Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het MAS te zien waren. ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ bracht een unieke selectie van topstukken uit de Vlaamse topstukkenlijst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief