Overslaan en naar de inhoud gaan

De winkel om de hoek - locatieproject

28.04.2015 - 24.10.2016

Iedereen kent ze: de bakker, de slager, de groenteboer, de kruidenier om de hoek. Je komt er langs, je doet er aankopen. Er valt veel over te vertellen: over de winkeliers, de klanten, de koopwaar en natuurlijk de winkels zelf. Je ontdekte het in deze expo, in de buurten waar de verhalen werden verzameld.

Sommige voedingswinkels zijn nieuw, andere behoren sinds jaar en dag tot de buurt. Buurtwinkels kleuren het stadsleven. Er valt veel over te vertellen: over de winkeliers, de klanten, de koopwaar en natuurlijk de winkels zelf.

Het MAS | Museum aan de Stroom ging op zoek. Naar verhalen over en beelden van deze winkels, van 1950 tot vandaag. We belichtten drie ‘winkelplekken’: de Van Wesenbekestraat tot Onderwijsstraat in Antwerpen Noord, de omgeving van de Bredabaan in Merksem en de dorpskernen van Berendrecht en Zandvliet.

In de wijken zelf maakt ‘De winkel om de hoek’ met beklijvende getuigenissen en nostalgische beelden een stukje winkelgeschiedenis zichtbaar. We vertelden bijna vergeten verhalen over het fenomeen van de soepboeren in Antwerpen-Noord en het succes van de enige overdekte markt die Antwerpen rijk is: de criée. Over de langste kaastafel ter wereld die zich in Merksem bevond. En over hoe een landbouwer Stan onteigend werd om later de eerste supermarkt in Zandvliet te openen en daarmee alles veranderde voor de lokale handelaar, of toch niet?

Je maakte kennis met Benny, Ewald, Hubert, Ludo, Juliette en Romania en de verhalen over hoe hun families de buurtwinkel al een halve eeuw lang draaiend houden.

Praktisch

De winkel om de hoek. Antwerpse buurtwinkels van 1950 tot vandaag.

In samenwerking met het district Antwerpen, het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en het district Merksem werd deze expo getoond op locatie.

Partners

Dit project kwam tot stand met de hulp van vele partners: 

  • de Winkelverkenners: dertien vrijwilligers die het gesprek aanknoopten met winkeliers van vroeger en nu: Annick, Bing, Erna, Hafida, Jan, Jan, Lieve, maria, Monique, Philippe, Rose, Roos en Sabine
  • de klankbordgroep met experten uit de Universiteit Antwerpen, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis en de stadsdienst Ondernemen en Stadsmarketing
  • studenten van de opleidingen Sociologie (Universiteit Antwerpen) en Journalistiek (AP Hogeschool)
  • stagiaires Lara de Gelder en Joke Vanderschoot en vrijwilligster Sarah De Rademaeker
  • Centrum De Wijk, Woonzorgcentrum Monnikenhof, Districtshuis Merksem, Atlas, Dienstencentrum De Olijftak en Dienstencentrum Essenhof
  • en natuurlijk alle winkeliers die bereid waren om hun verhaal en hun fotoalbum met het MAS te delen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief