Overslaan en naar de inhoud gaan
Philip Boël

#4: Ten huize van Jaap Kruithof

6 november 2018

Om alle statements van Kruithof over zijn collectie samen te brengen, brachten we onlangs een bezoek aan het VRT archief.
De eerste televisiebeelden van de collectie dateren van 1992.
Dan verschijnt Jaap Kruithof in het VRT programma Ten Huize Van.
"Verzamelt u uit nostalgie?", vraagt de interviewer. "Dat zit er wel bij", antwoordt Kruithof, maar hij vervolgt met kritiek op de wegwerpcultuur: "Alles wordt weggegooid".
De collectie telt dan 4000 voorwerpen.


Philip Boël

De volgende jaren komt de collectie nog enkele malen concreet ter sprake op de VRT: in de tv programma's Histories in 1999 en De Zeven Hoofdzonden in 2001 en in de radioprogramma's Het Beste Moet Nog Komen in 2006 en Stories in 2008.

Vanaf 2001 verandert en groeit de collectie. Kruithof blijft afgedankte, goedkope dingen verzamelen en blijft verontwaardigd over de wegwerpcultuur. Maar vanaf 2001 richt hij zich meer op objecten van buiten Europa. Zo komen vele toeristische souvenirs in de collectie. Hij verzamelt ook minder wat hij zelf bijzonder vindt en meer "het leven", "zoals de mens is". Ik verzamel nu "camelot", zegt hij daarover in 2008.

Deze radio- en tv - fragmenten geven samen met de Museumgids van 2005 en het lange interview voor het project Nooit Genoeg van tapisplein in 2007 een goed beeld van de verzamelprioriteiten van Jaap Kruithof en hoe die veranderden. "Ik ben helemaal van manier van waarderen veranderd", geeft Kruithof toe in 2007.

De interviews maken ook duidelijk dat Kruithof steeds meer bezorgd werd over de toekomst van zijn collectie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief