Skip to main content
vrachtschip met lading

Vloot

125 jaar Compagnie Maritime Belge

De wandelboulevard staat dit jaar in het teken van het maritieme karakter van onze havenstad. Langs de roltrappen kan je reizen in de tijd en kennismaken met de boeiende geschiedenis van de Antwerpse rederijen. Het werk van de Duitse fotograaf Dirk Brömmel siert de lichtbakwanden. Hij fotografeert allerlei types schepen met hun cargo van bovenaf en bouwt imposante foto’s op uit 1000 kleinere foto’s. De schepen worden zo objecten die je als kijker verder wil ontdekken.

Deze expo in de wandelboulevard dompelt je onder in een stukje geschiedenis van de bruisende Antwerpse haven. Die vond haar oorsprong in het begin van de 19e eeuw. Onder het bewind van Napoleon Bonaparte werden er dokken gegraven en een grote scheepswerf uitgebouwd. De pas herstelde vrije scheepvaart op Schelde vormde een attractiepool voor binnen- en buitenlandse ondernemers om in Antwerpen rederijen te ontwikkelen. Het intercontinentaal maritiem verkeer verbond de Scheldestad met de wereld.

Tijdens de tweede helft van de 19e  eeuw ontstonden er in Antwerpen enkele grote rederijen zoals Armement Deppe, de Red Star Line en de Compagnie Belge Maritime du Congo (CBMC). Armement Deppe richtte zich onder meer op de trans-Atlantische vaart. De Red Star Line transporteerde tussen 1873 en 1934 meer dan twee miljoen Europese migranten naar Amerika en verzorgde ook cruises. Op verzoek van koning Leopold II werd in 1895 de CBMC opgericht om een vaste verbinding met Congo te verzekeren. Zestig jaar lang waren de Congoboten een begrip in Antwerpen.

In 1930 slorpte de CBMC de Belgische rederij Lloyd Royale Belge op. De naam van de fusiemaatschappij werd Compagnie Maritime Belge (CMB). Zij opende lijnen naar Amerika en het Verre Oosten. Tenslotte werd in 1960 ook nog Armement Deppe overgenomen.

De wereldvermaarde rederij die gestart is als CBMC en later omgedoopt werd tot CMB, viert dit jaar zijn 125e verjaardag. Reden genoeg om in het MAS met de indrukwekkende foto’s van Dirk Brommel nog eens de band te benadrukken tussen onze levendige stad en de schepen die ons verbinden met de wereld.

Praktisch

  • Nog tot 16.08.2021 te zien in de wandelboulevard.
  • Boek vooraf een ticket. Daarmee krijg je toegang tot alle museumzalen inclusief de tijdelijke tentoonstelling, en het panoramadak.

Koop een ticket

Ga naar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief