Op 6 mei 2018 is Chris De Lauwer, conservator Azië en curator in het MAS, overleden. Chris is net geen 63 jaar geworden.
Chris werd geboren in Kanpur (India) en leefde tot haar elfde in India. Zij studeerde later indologie aan de Universiteit Gent en specialiseerde zich in het jainisme, de religie van de Indische diamantairs in Antwerpen. Na een loopbaan aan de vakgroep Talen en Culturen Zuid-Azië van de Universiteit Gent, leidde Chris tien jaar de publiekswerking van het voormalig Etnografisch Museum van Antwerpen. Dat deed ze met veel aandacht voor de cultureel diverse bevolking van Antwerpen. In 2000 realiseerde Chris, samen met Jan Van Alphen, één van de eerste Europese tentoonstellingen over jainisme: De trap naar de verlossing. 2500 jaar kunst en religie van het jainisme / Steps to Liberation. 2500 years of Jain Art and Religion.
In het MAS werd Chris conservator van de collectie Azië en curator van tentoonstellingen rond culturele verscheidenheid en levensbeschouwing: de vaste tentoonstelling Leven en Dood. Over mensen en goden (2011-), de tentoonstellingen Heilige Plaatsen. Jodendom, christendom, islam / Sacred Places. Judaism, Christianity, Islam (2014-2015), Istanbul - Antwerp. Port Cities Talk (2015-2016) en Buddha & Mind (2016-2017). Daarnaast leverde ze als conservator belangrijke bijdragen tot tentoonstellingen in en buiten het MAS. Chris was ook actief als docent, gids en spreker over Indiase religies, onder meer bij het Centrum Pieter Gillis (Universiteit Antwerpen) en voor het Jain Cultural Centre in de Jain tempel in Antwerpen.
Op unieke wijze combineerde Chris in haar werk voor het Etnografisch Museum en het MAS kennis, empathie en samenwerking. Ze werd gewaardeerd voor haar deskundigheid en haar rustige diplomatie, waarmee zij zeer uiteenlopende mensen met elkaar wist te verbinden. Ze ontwikkelde vele banden met de geloofsgemeenschappen in Antwerpen. Zij gold ook binnen het MAS als bruggenbouwer en droeg met haar positieve visie sterk bij tot de sfeer en realisaties van het museum.
Zij zal binnen en buiten de muren van het MAS erg gemist worden.