Overslaan en naar de inhoud gaan
© Noortje Palmers

Machtsvertoon | Over prestige en symbolen

17.05.2011 - 18.02.2018

AFGELOPEN - Macht is van alle tijden en alle regio’s. In deze expo kwamen allerlei vormen van macht aan bod, zowel in Antwerpen, als in de rest van de wereld. Is het rijkdom, schoonheid of net afkomst die het verschil maakt?

Macht is overal

Macht is verleidelijk en is overal. Soms lijkt het een spel, maar meestal is het pure ernst. Een niet te stoppen honger naar macht leidt maar al te vaak tot geweld. In deze expo ontdekte de bezoeker aan den lijve hoe macht werkt.

Onderdompeling

Wie de zaal binnenkwam, werd meteen bedolven onder beelden en geluiden van machtsvertoon van over de hele wereld. Eraan ontsnappen was onmogelijk. Of toch? Machthebbers houden immers maar stand zolang het publiek hen bewondert. Als het publiek zich verzet, worden machtssymbolen vernietigd.

Een macht-reis door de tijd

De bezoeker ontdekte hoe Hans Christoffel, kapitein bij het Nederlandse leger in Oost-Indië, Sumatra onder controle hield. Hij kon afreizen naar het Antwerpen uit de 16de eeuw en kennismaken met het turbulente Spaanse bewind van toen. Hij kon een kijkje nemen in Japan waar vanaf de 17de eeuw samoerai en keizers de macht verdeelden en zien hoe dat doorspeelt in de opvoeding tot vandaag. In Centraal-Afrika kin men een blik werpen op een exclusieve verzameling kunstwerken die gemaakt werden tot eer en glorie van lokale leiders. De reis eindigde bij het mana of de goddelijke kracht in Polynesië. De kunstinstallatie van Maori kunstenaar George Nuku toonde zijn visie op het Polynesische erfgoed in Westerse musea.

Meld je aan voor de nieuwsbrief