Overslaan en naar de inhoud gaan

De Antwerpse Poesjenellen

Al in de 16e eeuw werden er poesjenellentheatervoorstellingen gehouden in Antwerpen. Ze waren vooral erg populair in de 19e eeuw, bij de bewoners van de volksbuurten. Antwerpen kende een veertigtal 'Poesjes', verspreid over verschillende wijken. Omdat het arme publiek zich geen plaatsje in de schouwburg met echte acteurs kon veroorloven, werd er met poppen in kelders gespeeld.

Omwille van renovatiewerken worden er momenteel geen voorstellingen gegeven.
Voor meer info kan je terecht bij robert.vancakenberghe@scarlet.be

Eind 19e eeuw bleef er nog maar 1 poesjenellenkelder over: in de Repenstraat. Hier bleven de voorstellingen plaatsvinden.In de loop der jaren ondervond het poppentheater toch concurrentie van echte theaters met acteurs. De 'Poesje' begon noodgedwongen met het geven van privévertoningen voor gezelschappen en verenigingen. Het is een traditie geworden die tot op de dag van vandaag bestaat.

Het repertoire bleef al die jaren hetzelfde: volksvertelsels en oude ridderromans waarin telkens dezelfde poesjenellen (de zogenaamde voddenbalen de Neus, de Schele, de Kop, de Bult en Belleke) de hoofdrol spelen. Ook de traditie om alleen mannen te laten praten werd behouden. De voorstellingen worden dikwijls gekruid met persoonlijke anekdotes van de toeschouwers. 

Praktisch

  • De data van de voorstellingen zijn vooraf vastgelegd door de Poesje. Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) worden er geen voorstellingen gegeven.
  • De voorstellingen zijn alleen toegankelijk voor groepen (min. 30 - max. 49 personen).
  • De toeschouwers worden een kwartier voor aanvang van de voorstelling opgewacht aan de ingang van de Poesje in de Repenstraat.
  • De groep kiest 2 stukken uit het repertoire.
  • Persoonlijke anekdotes kunnen, zodra de boeking gemaakt is, vooraf per mail worden doorgegeven aan de mensen van de Poesje of vlak voor de voorstelling aan de spelers.
  • De avond wordt afgesloten met een bezoek achter de schermen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief