Overslaan en naar de inhoud gaan

Encounters / Ontmoetingen. Over kunst en emotie

19.05.2017 - 20.08.2017

Grote kunst heeft geen uitleg nodig om mensen te raken. Sommige kunstwerken laten de bezoeker beduusd achter, laten hem met een andere blik kijken. Over die universele ervaring die kunst teweegbrengt, ging de expo 'Encounters / Ontmoetingen. Over kunst en emoties'. Dansers in de expo vormden gevoelsgidsen voor de toeschouwer en versterkten de totaalervaring. Het MAS en het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen werkten samen voor deze vernieuwende expo.

Hoe kunst ‘raakt’ over de grens van tijden en culturen

'Encounters / Ontmoetingen. Over kunst en emotie’ toonde dat kunst geen uitleg nodig heeft om ons te raken of te veranderen. Kunst doet iets met een mens, beklijft, geeft nieuwe inzichten... Dat was vroeger al zo en is nu nog altijd. Ongeacht de voorkennis van de bezoeker.Het MAS en het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen werkten samen voor deze vernieuwende expo. 

De werken in 'Encounters/ Ontmoetingen' waren niet traditioneel tentoongesteld maar gegroepeerd in clusters die eenzelfde universele ervaring teweegbrachten bij de toeschouwer. Om de beleving onbevangen te houden, hing er geen tekst of uitleg bij de kunstwerken. Het enige wat je als toeschouwer meekreeg, waren de namen van de werken en de kunstenaars.  Curator Paul Vandenbroeck (KMSKA) selecteerde een honderdtal werken van over de hele wereld, van de vroege oudheid tot nu, van bekende en minder bekende kunstenaars. Met werk van onder meer Francisco Goya, Rona Pondick, Dosso Dossi, Adriano Cecioni…

Choreografe en danseres Pé Vermeersch creëerde in de expo performances van wisselende aard met enkele markante internationale dansers (Naoka Uemura, Angela Babuin, Mirella Solis, Rebecca Rosseel, Ilya Krouglikov, Anna Lanes Lawson, Mira Walschot, Hanne Schillemans en Federico Ordonez). Het dansproces was zelf een kunstwerk in wording.

Klik op de foto voor een de volledige reeks. Foto's: Yourt

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief