Overslaan en naar de inhoud gaan
© Jeroen Broeckx

LGBTQ+ Erfgoed

Het MAS stelt objecten van Café Strange tentoon

Tijdens de Antwerp Pride kan je in het Kijkdepot LGBTQ+ erfgoed uit Café Strange bekijken. Het oudste homocafé van Antwerpen sloot eind 2021 de deuren en het MAS heeft enkele tientallen stukken uit het café kunnen verwerven. Zo blijft het café van Antwerps icoon en cafébaas Armand in de Dambruggestraat toch deels bewaard.

    dinsdag 9 augustus 2022 tot zondag 21 augustus 2022 van 10:00 tot 17:00

De beroemde lichtbakken met de softpornografische foto’s van enkele jongemannen, de bel aan de bar en enkele ‘prikkelende’ objecten van achter de toog. Het zijn maar enkele voorbeelden van de stukken die het MAS op de veiling van de inboedel te pakken kreeg. De stukken zijn een tijd in quarantaine in het depot geweest en zijn nu klaar om getoond te worden. Bekijk ze allemaal online of ga eens langs het Kijkdepot (dat kan gratis!) om een selectie live te bewonderen in de nieuwe expo ‘Blik op de collectie'.

Café Strange

Café Strange was het oudste nog bestaande homocafé van Antwerpen en één van de oudste van België. Vanaf 1954 kwamen hier mannen en vrouwen van overal naartoe. In 1980 nam Armand Everaert de zaak over en werd de kroeg dé plek voor dansavonden, feestjes of gewoon een borrelavond. Velen kwamen langs voor of na een bezoek aan de ‘Rue Vaseline’ zoals de Van Schoonhovenstraat destijds in de volksmond werd genoemd. Deze straat met zijn vele kinky cafés en dito darkrooms was tot ver over de Belgische grenzen bekend.

Na de gloriejaren bleef café Strange het aan de rand van de ‘stationsbuurt’ nog lang volhouden. In 2019 was Armand de hoofdgast op de praalwagen van de buurtvereniging Sint-Jansplein tijdens de Antwerp Pride. Gezeten op een gouden troon en omringd door LGBTQ-ers uit de wijk 2060 reed hij in de jaarlijkse optocht door het centrum. Op 30 oktober 2021 tapte barman Palash Roy de laatste biertjes en draaiden de discobollen nog een laatste keer op de maat van de muziek.

Bij de verwerving hebben verschillende instanties en mensen, waaronder Mathias Mallentjer van Production Office en het Fonds Suzan Daniel, spontaan hun medewerking verleend om de stukken als erfgoed zeker te stellen.

Praktisch

Wanneer: van 9 tot en met 21 augustus 2022
Waar: Kijkdepot, 2e verdieping
Prijs: gratis toegang

Bekijk de collectie van ‘Café Strange’ online via: https://search.mas.be/search/simple.

Zie ook:

gevel met opschrift Strange

MAS verwerft LGBTQ+ erfgoed

Het MAS heeft op een veiling enkele stukken uit het oudste homocafé van antwerpen, Café Strange, kunnen verkrijgen. Zo blijft het café van Antwerps icoon en cafébaas Armand in de Dambruggestraat toch wat behouden voor de toekomst.

Een blik op de collectie

GRATIS | Kom meer te weten over de mens achter de museumstukken van het MAS: wie gebruikte ze? wie verzamelt ze? En werp tegelijk een blik achter de schermen van het museum.

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Meer LGTBQ+

Meld je aan voor de nieuwsbrief