Overslaan en naar de inhoud gaan

Buddha & Mind

21.10.2016 - 19.03.2017

Rust. Diep ademhalen. Tot jezelf komen. De zoektocht naar rust en verstilling is actueler dan ooit in ons jachtige bestaan van alledag. De tentoonstelling ‘Buddha & Mind’ in het MAS sloot aan bij de behoefte om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en al te veel stressmomenten. Een unieke reeks boeddhistische miniatuurschilderingen nam je mee in het proces van een meditatie: even tot jezelf komen en kijken naar hoe gaat aan de binnenkant.

Minstens 300 jaar oude schilderingen

De tentoonstelling was gebaseerd op een topstuk uit de eigen MAS-collectie, de Sarvavid Vairocana Mandala.

De Sarvavid Vairocana Mandala is een unieke reeks schilderingen van minstens 300 jaar oud in kleur, stuk voor stuk kunstwerkjes. Het is vooral het geheel dat ze zo bijzonder waardevol maakt. Nergens anders ter wereld is een gelijkaardige, volledige reeks van 54 schilderingen bewaard.

Leren mediteren

Samen vormen deze schilderingen een handleiding bij de meditatie op een mandala, een voorstelling van de kosmos. Daarin staat de goddelijke Boeddha Sarvavid Vairocana centraal. De afbeeldingen tonen wat een mediteerder in gedachten opbouwt, iets dat zelden of nooit afgebeeld wordt. Deze reeks werd uitzonderlijk voor het onderricht van een Mongoolse prins gemaakt.

In 2014 vormde de reeks het onderwerp van de tentoonstelling ‘The All‐Knowing Buddha. A Secret Guide’ in het Rubin Museum of Art in New York, gespecialiseerd in Himalaya-kunst. De bevindingen van hun experts, onder meer dat sommige delen van de schilderingen al uit de 14e eeuw stammen, staan gebundeld in een catalogus die ook in het MAS aangeboden werd.

Een selectie bronzen beelden, thanka’s (rolschilderingen) en rituele voorwerpen verduidelijkten de inhoud van de schilderingen in de expo.

Mindfulness, yoga en meditatie

Het MAS verwees via publieksactiviteiten en een hedendaags kunstwerk naar plaatsen van stilte en de zoektocht naar rust in onze eigen, drukke samenleving. De bezoeker kon een rijkdom aan rust in de drukke stad vinden met de stilte-app, de rituele plaatsing van een zandmandala door 4 Tibetaanse monniken meemaken en deelnemen aan yoga- en mindfulnesssessies in het MAS.

De tentoonstelling gaf de bezoeker de gelegenheid om zich te verdiepen in het Tibetaans boeddhisme, maar ook om te ontsnappen aan de drukte van alledag en te genieten van verstilling.

Meld je aan voor de nieuwsbrief