Overslaan en naar de inhoud gaan

Barok Burez

01.06.2018 - 18.03.2019

Het MAS toonde het werk van fotograaf-kunstenaar Athos Burez in de wandelboulevard. Met 30 beelden en installaties bracht hij een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs.

Het werk van Burez herken je aan de haast surrealistische kijk op vertrouwde beelden, waardoor zijn foto’s vaak tussen twee werelden lijken te zweven. In deze tentoonstelling bracht hij oude barokke aspecten op een vaak contrasterende manier samen met hedendaagse beeldelementen. Zo ontstond een geheel nieuwe en unieke Barokke beeldcultuur, waar de overvloed en de verscheidenheid van de periode voelbaar is, maar alles ook mooi op elkaar aansluit als in een collage. Het was de eerste keer dat het werk van Athos Burez in een solotentoonstelling te bewonderen was in Antwerpen.

Biografie

Athos Burez studeerde in Gent: na zijn opleiding Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas volgde hij fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hij fotografeerde de laatste jaren een indrukwekkend portfolio bij elkaar met opdrachten voor onder andere De Morgen, Elle, De Standaard Magazine, maar ook voor merken zoals Nike, Levi’s en Café Costume. Heel wat bekende namen hebben daardoor al voor zijn lens gestaan zoals Rinus van de Velde, Stromae, Gabriel Rios, Daan, Matteo Simoni ... 

De invloed van de schilderkunst is nooit ver weg in het werk van Athos, al voelt hij zich vrijer met een camera dan met een penseel. Nog voordat er een foto wordt genomen, gaat hij heel precies en bewust het beeld opbouwen met aandacht voor cadrage, belichting en de compositie van zijn installaties. Het is immers daar dat hij zijn typerende surreële, maar toch tastbare sfeer weet te creëren. De nieuwe wereld die hij zo opbouwt, daagt de verbeelding van de kijker uit, vaak met een vleugje humor. Hij heeft meer dan eens zijn werk in duo of in groep tentoongesteld, maar nu was hij voor eerst te bewonderen in een solotentoonstelling in Antwerpen.

  • De expo 'Barok Burez' was te bekijken van 1 juni 2018 tot en met 18 maart 2019 in de Wandelboulevard
  • Gratis toegang

Het boek 'Athos Burez' is te koop in de MAS-shop. Met 80 beelden en installaties brengt hij daarin een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode van de Barok. Meer info.

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Deze expo kaderde in het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Dat festival (juni 2018 - januari 2019) bracht hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival stonden de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, één van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners.

’Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelde het verhaal over barok, vroeger en nu en bracht de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en wereld als het decorum. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ was een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen.

 

Meer info?

Kijk op www.antwerpenbarok2018.be.

 

©Athos Burez

©Athos Burez

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief