Skip to main content

Wereldhaven

Over handel en scheepvaart

Ooit de grootste haven ter wereld, vandaag gekenmerkt door haar kleurrijke containers. De haven van Antwerpen verbindt de stad met de rest van de wereld en vormt een grote speler. Duik mee in de geschiedenis van galjoen tot industrieel schip.

De haven in beeld

Ontmoet de haven als kleine nederzetting en zie haar, met ups en downs, uitgroeien tot één van de grootste internationale kruispunten van de wereld. Unieke scheepsmodellen, filmbeelden, verhalen, oude kaarten en werktuigen tonen de expansie van de haven, de handel, de scheepvaart en de mensen die dat allemaal realiseerden.

Hier kun je de wereld ruiken

De groei van Antwerpen kwam er mede dankzij de Schelde en de haven. In de Middeleeuwen barstte de stad uit haar voegen. Ontdekkingsreizigers verscheepten er vanaf de 16de eeuw exotische producten en specerijen naar de rest van de wereld. Loop langs de geurboxen en snuif de geuren op van producten die via de Antwerpse haven ingevoerd werden.

Flessenpost

Waarom zou je nog sms’en, mailen of tweeten als het ook met een fles kan? Bezorg een onbekende je diepste geheimen, grootste dromen of laatste indrukken. Schrijf een boodschap en stop je bericht in een lege fles en laat die bij het verlaten van de zaal aanspoelen in het zand. 

Praktisch

Rondleidingen

Rondleiding Wereldhaven

Duik mee in de geschiedenis van de scheepvaart. Een gids onthult de kleinste en grootste schatten van de Antwerpse scheepvaartcollectie.

Voor schoolgroepen

Portopolis voor scholen

Ken je Portopolis, het belevingscentrum naast het MAS? Dit is dé plek om op een speelse manier de haven te ontdekken. Breng een gratis klasbezoek en dompel je onder in de boeiende wereld van de haven.

Voor kinderen

Wereldhaven op kindervoeten

voor kleuters van 3 tot 5 jaar

Als echte matroosjes leren de kinderen op een interactieve manier alles over de haven van Antwerpen.

Over de expo

'Wereldhaven' virtueel

Neem een digitale duik in de geschiedenis van een van de grootste havens ter wereld.

Zie ook

havenkranen op de kaaien

Havenkranen

De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien: de havenkranen. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie.

Graanzuiger 19

De historische graanzuiger valt onder gezamenlijk beheer van het MAS en het Maritiem Museum Rotterdam. Het bijzondere schip zal de helft van de tijd in Antwerpen, de andere helft in Rotterdam aanmeren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief