Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt
Hongerige monden
Vandaag woont wereldwijd meer dan de helft van de bevolking in steden. Zo telt Antwerpen meer dan 500 000 inwoners. Dat zijn een half miljoen monden die dagelijks gevoed moeten worden. Hoe slagen we daar vandaag in, wat zullen we in de toekomst doen en is dat dan zo anders dan enkele eeuwen geleden?
Wie eet wat?
De expo 'Antwerpen à la carte' legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval?
Voedsel vormt de stad
Volg het spoor van voedsel in de stad en ontdek hoe ons eten ook de kaart van Antwerpen bepaalt. Flaneer langs markten en supermarkten, kijk binnen in herbergen, cafés en restaurants, laat je verrassen door geur- en kunstinstallaties. Lik je vingers af bij zestiende-eeuwse recepten in een eigentijds jasje. Gluur binnen in oude keukens vol zeldzaam keukengerei. En ontdek aan de hand van meesterwerken van Antwerpens grootste schilders en hedendaagse fotografie hoe voedsel al eeuwen het straatbeeld bepaalt. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt.
Voeding verbindt
Op het einde van de expo 'Antwerpen à la carte' tonen we tot september 2024 de kortfilm Voeding verbindt.
Hoe ziet de Antwerpse voedselketen er in de toekomst uit? Waar komt ons eten dan vandaan? Van veraf of net van heel dichtbij? Wie zal het produceren? Hoe wordt het geproduceerd? Wat zullen we eten? En wat met het voedselafval? Die toekomst wordt vandaag in onze stad gemaakt, omdat hier ondernemers, burgers en de overheid nieuwe stappen zetten.
In deze kortfilm vertellen zes Antwerpse korte keten voedselinitiatieven en de organisatie Voedselraad A Goesting hun inspirerende verhalen. Ze willen de band tussen ‘producent’ en ‘consument’ in Antwerpen versterken. Voeding verbindt.
De film kwam tot stand met steun van vzw Rikolto en Voedselraad A Goesting.
Voeding verbindt
Een film van Seppe Van Grieken en Bente Peeters
Antwerpen, 2023
MAS.0449
Praktisch
- De expo en de kortfilm is te bekijken op onze 5e verdieping.
- Boek hiervoor een ticket MAS
Digitale bezoekersgids
Publicaties
- Catalogus
'Antwerpen à la carte', van de middeleeuwen tot vandaag, Leen Beyers, Ilja Van Damme, Yves Segers, Peter Scholliers, en anderen. Uitgeverij BAi voor het MAS. Verkrijgbaar in de MASshop, € 35.
- Visitor Guide (English)
‘Antwerp à la carte. On cities and food’ met bijdragen van Leen Beyers, Ilja Van Damme, Carolyn Steel. Verkrijgbaar in de MASshop.