Overslaan en naar de inhoud gaan
Jongeren in de expo Feest

Workshop 100 x Congo voor secundair onderwijs

Doe-het-zelf-pakket voor in de klas

Wat zijn de verhalen achter de Congolese objecten die het MAS bezit? Hoe belandden ze in de havenstad? Wat is hun betekenis? Tijdens een interactieve rondleiding kijken de jongeren naar de objecten die Antwerpen in de koloniale periode verwierf. In de workshop na de rondleiding gaan ze dieper in op de koloniale erfenissen in België en ontdekken ze waarom dekolonisatie belangrijk is.

Doe-het-zelf-pakket in de klas

Laat jongeren stilstaan bij de beeldvorming van Afrikanen doorheen de geschiedenis, ontdekken hoe Antwerpse schilders Afrikanen afbeeldden en hoe Congolezen werden ‘tentoongesteld’ op de wereldexpo’s in Antwerpen.

Jongeren denken zo na over kolonisatie en dekolonisatie. Hoe weegt het koloniaal verleden op onze huidige samenleving, zelfs 60 jaar na de Congolese onafhankelijkheid?

  • Voor wie: leerlingen van het secundair onderwijs
  • Duur: 2 uur
  • Taal: NL
  • De klassieke gegidste rondleiding in de expo is vervangen door korte interactieve filmpjes met gids. Daarna volgt de workshop met duidelijke instructies en materiaal voor de begeleidende leerkracht.

Hoe aankopen?

Heb je nog vragen? Contacteer mas@antwerpen.be.

Workshop ontwikkeld door Studio Globo in samenwerking met het MAS.

Naomi Thys, leerkracht: "Antwerpenaren (en anderen): gaat dat zien! De Expo 100 x Congo in het MAS is (gelukkig) verlengd tot september. Het is bijna niet te geloven hoe sterk het verleden en heden van Antwerpen is verweven met het kolonialisme. Onvoorstelbaar ook hoe weinig we ervan weten en terugzien in het straatbeeld vandaag. Dank je Nadia Nsayi om de expo en het educatief pakket toe te lichten! De verontwaardiging over deze verhalen bij jongeren vandaag stemt me hoopvol."

Over de expo

t

100 x Congo

Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

100 x Congo zette honderd blikvangers in de kijker. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken?

Meld je aan voor de nieuwsbrief