Overslaan en naar de inhoud gaan

Schitterende schatten

Ontdek erfgoedsporen van diamant in Antwerpen

Antwerpen is al meer dan vijf eeuwen ’s werelds belangrijkste handelscentrum voor diamant. Niet minder dan 86% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen stenen wordt in Antwerpen gekocht en verkocht. Met de nieuwe digitale tour in de Museumapp snuister je vanuit je luie zetel in de schatkamers van de stad en ontdek je de diamantsporen van het Antwerpse erfgoed. Tientallen objecten en documenten die vaak nooit eerder aan het publiek zijn getoond, vind je nu op je smartphone.

Bewonder prachtige broches en diademen, statusportretten en indrukwekkende devotie-objecten voor de Antwerpse patroonheilige Maria. Of lees het oudste diamantdocument uit 1447, een verbod op handel in namaakstenen en een 17e eeuws reisverslag over diamantmijnen van ‘Antwerpenaar’ Tavernier. Stuk voor stuk schetsen de objecten de rol van diamant in de geschiedenis van Antwerpen. Download de app en bewonder van thuis uit, wat in de archieven en musea vaak achter gesloten deuren bewaard wordt.

Diamant in Antwerpen

Diamant speelt al minstens 570 jaar een rol in Antwerpen. Het oudste document, een verbod op handelen in valse stenen dateert al uit 1447. Ook andere 15e eeuwse getuigenissen vermelden diamanthandelaars en –slijpers, vaak Vlaamse ambachtslui, bij naam. De diamantnijverheid zal tot in de 20ste eeuw een bloeien in de stad, zowel in grotere fabrieksateliers als in de kleine thuisarbeid. In het begin voerden vooral Italiaanse en Portugese handelaars, waaronder joden, diamanten in uit India. Vandaag draait de Antwerpse diamantsector op meer dan 70 nationaliteiten. De verhandelde en geslepen steen werd ingezet om verlangens tastbaar te maken. Verlangen naar liefde en geborgenheid, verlangen naar het hogere goddelijke maar evengoed verlangen naar status en luxe.

De wereld van de Antwerpse diamant is voelbaar in de collecties van heel wat Antwerpse erfgoedorganisaties zoals de Antwerpse kerken en musea, de archieven, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Fotomuseum, het Koninklijk Museum voor Schone kunsten Antwerpen, de heemkundige kringen en de Collectie Smidt van Gelder. Wat daar niet altijd getoond kan worden, is nu gebundeld in de nieuwe digitale tour ‘Diamantsporen in Antwerpen’.

De Antwerp Museum App installeren

De Antwerp Museum App is gratis te downloaden op je smartphone. Om de app te installeren, surf met je smartphone naar www.antwerpmuseumapp.be of scan deze QR-code:

Je vindt de tour Diamantsporen in Antwerpen in het overzicht met tours.

Meld je aan voor de nieuwsbrief