Overslaan en naar de inhoud gaan
© Frederik Beyens

Open Huizen

Verhalen van vervolging en verzet tijdens WO II

Open Huizen is een jaarlijks herdenkingsweekend om de herinneringen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Tijdens verschillende kleine bijeenkomsten delen vertellers, bezoekers en bewoners verhalen over stadsgenoten. Dat doen ze (in de buurt van) waar zij vroeger woonden. Iedereen is welkom om mee te luisteren, praten en samen te herdenken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Antwerpen zo’n 25.000 dodelijke slachtoffers door vervolging en geweld van het naziregime. Vele anderen liepen psychische, lichamelijke en materiële schade op. Tijdens Open Huizen houden we de herinnering aan deze mensen levend.

Programma 2023

Op zaterdag 6 en zondag 7 mei 2023 stellen 24 huizen, scholen en buurtcentra in 4 Antwerpse districten hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Iedereen kan naar deze verhalen komen luisteren. Wie wil kan verschillende locaties in dezelfde buurt combineren. Deelnemen is gratis, maar schrijf vooraf in.

Meer info: www.antwerpenherdenkt.be/openhuizen

Een impressie van editie 2022:

Open Huizen is een initiatief van Erfgoedlab Antwerpen, MAS en Vredescentrum, in samenwerking met Kazerne Dossin en diverse lokale partners.

Zie ook

Briefkaart

Een postkaartje brengt families samen

1942: Moïshe gooit een postkaartje uit een deportatietrein, Jeanne vindt het kaartje en bezorgt het aan de ondergedoken familie. 2021: nabestaanden van beide families ontmoeten elkaar voor het eerst.

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar. Vanaf 8 september 2023.

Meld je aan voor de nieuwsbrief