Anderen willen helpen en medeleven voelen of tonen is typisch menselijk. Over heel de wereld, in verschillende culturen, tijden en religies zie je dat het verlangen om anderen bij te staan in heel wat vormen terugkomt. Of het nu gaat om lichamelijke, geestelijke of materiële hulp, het leeft maatschappelijk sterk. Dat is ook vandaag nog zo.
Deze nieuwe expo in het MAS onderzoekt vragen zoals: Hoe brengen mensen hun medeleven met anderen (mensen, dieren, planten, aarde) in de praktijk? Waarom doen ze het en wat zijn dan goede voorbeelden? Je zal zien dat dat de mens hier al eeuwen over nadenkt en zich daarover uit.
Kom in deze expo zien hoe het idee van erbarmen verbeeld is in kunst en cultuur: religieuze en niet-religieuze objecten, kunstwerken, volkse objecten en decoratieve stukken, maar ook muziek, verhalen en gebruiken tonen hoe de mens er steeds naar streeft om anderen te helpen. Ook hedendaagse getuigenissen en kritische stemmen laten zien hoe actueel het thema is en blijft. En in hoeveel vormen je ermee in contact komt.

Joseph-Ernest Buschmann: De Zeven Werken van Barmhartigheid
(MAS-collectie: MFA.1956.116.1580)

Affiche van Broederlijk Delen: Evenwaardigheid eist rechtvaardigheid (KADOC, Leuven)

Sint-Maarten deelt zijn mantel
Théodore Géricault (naar Antoon van Dyck) ca. 1812
Collectie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel

Maatbeker voor zakat (Tunesië)
Museum voor Wereldculturen, Nederland (WM-32172)
Praktisch
- Een nieuwe tijdelijke expo vanaf januari 2025.
Meer info
- Contacteer vera.deboeck@antwerpen.be (curator van de expo)
of tammy.wille@antwerpen.be (publiekswerking)
Voor deze expo werkt het MAS samen met academische partners en diverse Antwerpse gemeenschappen en organisaties die vandaag actief zijn in de hulpverlening.