Skip to main content

Alles van Waarde

Wat kan allemaal erfgoed zijn? Wat heeft waarde en wat niet? Vanaf september 2021 onderzoekt de expo ‘Alles van Waarde’ deze vragen in de wandelboulevard van het MAS. Het is een foto-expo die de mensen achter erfgoed uit de stad laat zien. Een expo die je thuis verder kan verkennen: online staan ook alle verhalen achter de foto’s klaar om te lezen.

Fotografe Noortje Palmers legde honderden Antwerpenaren vast die in de stad zorg dragen voor erfgoed: niet enkel de mensen achter musea, archieven, heemkundekringen en op restauratiewerven, maar ook kruisboogschutters, ganzenrijders, hiphoppers, leden van fanfares en cricketploegen, vertellers, koorzangers, imkers, straatvrijwilligers en zaalvoetballers … Het resultaat is een dozijn gestileerde monumentale groepsportretten waarin de fotografe haar kijk geeft op stedelijke erfgoedgemeenschappen in coronatijden.

Daarnaast maakte Palmers samen met collega Dries Luyten meer dan duizend individuele foto’s. Deze bonte groep mensen staat op de foto met iets wat ze koesteren en willen bewaren voor de toekomst: een object uit een verzameling, een ambacht, een sport, beroep, ritueel, feest, een bijzondere plek of gedeelde herinnering… Samen maakt dat de  expo ‘Alles van Waarde’ tot een kleurrijke fotoreeks die, van oud naar jong, de mensen achter het erfgoed laat zien. De expo maakt ook duidelijk wat erfgoed eigenlijk is: alles wat van waarde is voor mensen.

De online-expo: het verhaal achter de foto’s

Alles van Waarde is ook een online expo. In de webapp kan je ook de verhalen van de geportretteerde groepen, hun leden en hun erfgoed vinden. Wat brengt deze mensen samen? Wat is hun gedeelde passie of het verhaal achter hun collectie, feest of traditie, of achter de plek of de herinnering waarmee ze zich verbonden voelen? Wat vinden ze er waardevol aan? Is hun erfgoed Antwerps of is het van overal? Hoe geven ze het door en hoe zien ze de toekomst?

Co-productie

Voor het MAS, dat in 2021 zijn tiende verjaardag viert, is het fotoproject een terugblik op tien jaar samenwerking met erfgoedpartners in de stad. Het museum werkte voor de realisatie samen met het ErfgoedLab Antwerpen, de vroegere erfgoedcelwerking die vanaf 2021 een apart team vormt dat los van het museum rond cultureel erfgoed werkt in de stad. Met de tentoonstelling willen beide partners niet enkel focussen op de mensen achter erfgoed maar ook het begrip erfgoed zelf bevragen en verbreden.

Praktisch

  • Vanaf 10 september 2021 te zien in de wandelboulevard.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief