Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokale samenwerking

Het MAS werkt in Antwerpen samen met een zeer brede waaier aan mensen en organisaties. Het gaat afwisselend om beroepsgroepen, vrouwengroepen, archieven, ontmoetingscentra, bibliotheken, buurten, verzamelaars, geloofsgemeenschappen, musea, universiteiten, jongeren, kunstenaars en vele anderen.

ErfgoedLab Antwerpen

ErfgoedLab Antwerpen is de erfgoedcelwerking van stad Antwerpen. Deze dienst verkent en stimuleert de dynamiek en diversiteit van cultureel erfgoed in Antwerpen. Samen met bewoners en partners organiseert het in de 9 Antwerpse districten projecten en acties die erfgoed bewaren, overdragen en delen. Het ondersteunt en verbindt in inclusieve en participatieve projecten. Zo versterkt ErfgoedLab Antwerpen de aanwezige expertise en vergroot het erfgoedbewustzijn.

Ontdek de projecten en werking van ErfgoedLab Antwerpen.

Enkele belangrijke lokale partners

Samenwerking in de praktijk

In mei 2016 pakte het MAS uit met de expo Antwerpen à la carte. In de aanloop verzamelde een team vrijwilligers, de Winkelverkenners, erfgoed van de Antwerpse voedingswinkels sinds de jaren 1950. Tientallen winkeliers werkten daaraan mee. De verhalen werden in 2015 getoond in de stad en zijn nu te zien in het MAS.

Antwerpen à la carte gaat vergezeld van een catalogus, samengesteld met de partners uit het  adviescomité van de expo: het Centrum voor Stadsgeschiedenis UA, de Vrije Universiteit Brussel, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, architecte Carolyn Steel en antropologe Irene Cieraad.

Antwerpen à la carte. Eten en de stad van de middeleeuwen tot vandaag. Antwerpen, BAI, 2016.

  

Landelijke samenwerking

Met academische, museale en andere inhoudelijke partners in Vlaanderen en België wordt voortdurend kennis en ervaringen uitgewisseld.

Internationale samenwerking

Het MAS werkt samen met internationale academische, museale en inhoudelijke partners en internationale erfgoedgemeenschappen verbonden met de MAS collectie.

Gerelateerd

Antwerpen à la carte

Over steden en eten

Antwerpen à la carte serveert de geschiedenis van de stad langs het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen. Een vitale expo die al je zintuigen prikkelt. Op de 5e verdieping van het MAS.

Het Virtuele Land

Duik nu ook online in 65 jaar Antwerpse winkelgeschiedenis. Op de website van Het Virtuele Land, biedt het Centrum voor Agrarische Geschiedenis een plek aan het digitale verhaal van ‘De winkel om de hoek’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief