Overslaan en naar de inhoud gaan

Verloren

Reconstructie van een geheime familiegeschiedenis

    donderdag 18 januari 2024 van 20:00 tot 21:00

Als in mei 1940 de oorlog uitbreekt, begint in Antwerpen voor de Joodse Liesje Andriesse en haar zoontje een vlucht die vier jaar later eindigt in Auschwitz. Vertrekkend van de brieven waarmee de jonge vrouw tot 1942 contact hield met haar dierbaren, reconstrueerde Ingrid Vander Veken in “Verloren” haar tragische lot.  Ze dook in familiearchieven, ging op zoek naar de laatste getuigen, stootte op de sporen die dit drama ook in andere levens had getrokken. En vond tenslotte het antwoord op de vraag die Liesjes broer zich zijn leven lang is blijven stellen: wat gebeurde er in de stilte van de twee laatste jaren van zijn zus?

Van België en Nederland vertakte haar zoektocht zich naar Frankrijk, Spanje en Portugal, Engeland en de Verenigde Staten. En naar Indonesië, waar Liesjes ouders en broer, op de vlucht voor de kampen in Europa, samen met andere Nederlanders werden opgesloten in Japanse gevangeniskampen. Het resultaat is een familiesaga, een brok geschiedenis, maar bovenal een aangrijpend, waar gebeurd en helaas weer actueel verhaal. Over mensensmokkelaars en winstbejag, vluchtelingen en perfide politiek, wanhoop en levensdrang, liefde en verraad.

Ingrid Vander Veken vertelt er u alles over, geïllustreerd met de schat aan foto’s en documenten, nagelaten door Liesjes broer Lou Andriesse.

Praktisch

  • Wat: lezing door Ingrid Vander Veken, ondersteund met beelden en met klezmer muziek
  • Wanneer: donderdag 18 januari 2024, van 20 tot 21 uur
  • Waar: MASbox, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen
  • Prijs: € 6

Tip: Koop je na de lezing (*) een toegangsticket voor het MAS, dan krijg je een aandenken uit de MASshop. Vraag ernaar bij de balie van het museum. (*) Ten laatste op 18/02/2024

Over de auteur

Ingrid Vander Veken is auteur, journaliste en columniste. 'Verloren' (2023, Uitgeverij Vrijdag) is haar meest recente boek. WO II was voor haar al eerder een inspiratiebron, zowel in 'Zwijgen' (2016, Polis) een memoir waarin de collaboratie centraal stond, als in het Wablieft-boek 'De ogen van een kind' (2017, Uitgeverij Vrijdag).

Naast literaire non-fictie schreef Ingrid Vander Veken romans, jeugdboeken, verhalen en scenario’s. Zij gaf les aan de afdeling Woord van het Antwerps Conservatorium en is nu docente bij Creatief Schrijven. Zij begeleidde ook de medewerkers aan 'Angst en liefde', de Stadskroniek in het kader van Antwerpen Herdenkt en de expo “Stad in Oorlog”.

www.ingridvanderveken.be

Over de expo

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar. Vanaf 8 september 2023.

Meld je aan voor de nieuwsbrief