Overslaan en naar de inhoud gaan
Fotograf: Gollhardt

#StolenMemory

Horloges, sieraden, familiefoto's, intieme kleine spullen: het zijn de (vaak laatste) bezittingen van concentratiekampgevangenen die bij hun arrestatie door de nazi’s werden afgenomen. Arolsen Archives bewaart zo'n 2.500 van die 'effekten' en gaat op zoek naar de rechtmatige eigenaars. Zij reizen rond met de expo #StolenMemory en strijken nu neer aan het MAS.  

    vrijdag 5 mei 2023 tot zondag 21 mei 2023 van 10:00 tot 17:00

De #Stolen Memory-container vertelt het aangrijpende verhaal van tien gedeporteerde gevangenen, hun afgenomen bezittingen en de onafgebroken zoektocht naar hun families. Een aantal van hun laatste bezittingen wordt nog steeds in de Arolsen Archives bewaard. Na een tour door verschillende Europese landen zoals Duitsland en Polen, heeft de expo zijn laatste stop aan het MAS. De tour is één van de manieren waarop Arolsen Archives blijvend op zoek gaat naar de eigenaars van die waardevolle persoonlijke stukken.  

Sinds de start van #StolenMemory zijn er al zo’n 600 items teruggekeerd naar families over heel Europa, ook in België. Voor ons land blijven er nog een handvol ‘cold cases’ over in de collectie ‘persoonlijke effecten’. Toch gaat de speurtocht onverminderd voort. 

#StolenMemory in Antwerpen 

Na een lange rondreis door België, met bezoeken aan historische locaties zoals Kazerne Dossin, het Egmontpaleis en het Fort van Breendonk, strijkt #StolenMemory neer in de schaduw van het MAS. De tentoonstelling is er gratis te bezoeken van 5 tot 22 mei 2023.

Zie ook

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar. Vanaf 8 september 2023.

Meld je aan voor de nieuwsbrief