Overslaan en naar de inhoud gaan

Schwalbe

Antwerps voetbal tijdens WO II

    donderdag 23 november 2023 van 20:00 tot 21:00

Het Antwerpse voetbal floreerde volop tijdens WOII. De stadions zaten barstensvol. Met landstitels voor Lierse, KV Mechelen en FC Antwerp, was de provincie Antwerpen het absolute centrum van het Belgisch voetbal tijdens de bezetting. Maar, achter de schermen borrelde er van alles. De dissidente Vlaamsche Voetbalbond plukte tal van spelers weg bij FC Antwerp en ging zwaar in de collaboratie. Ook de  grootste speler van zijn generatie, Beerschoticoon Raymond Braine, collaboreerde. Zijn Joodse ploegmaat Sam Meljado verdween in de gaskamers. De wereldberoemde Antwerpse scheidsrechter, John Langenus, raakte betrokken bij de Jodenvervolging. Anderzijds kozen sommige voetballers voor verzet. De nazidictatuur verdeelde de samenleving en dus ook het voetbal. In de microcosmos van het Antwerpse voetbal waren de ideologische tegenstellingen immens.

Op basis van nauwgezet onderzoek belicht auteur Kurt Deswert in zijn lezing de onthutsende geschiedenis van de impact van de oorlog op ons voetbal. Kurt is de auteur van het boek Schwalbe. Het verzwegen verhaal van het Belgisch voetbal tijdens Wereldoorlog II. Borgerhoff & Lamberigts, 2023.

Praktisch

  • Wat: lezing over Antwerpse voetbal tijdens WO II door Kurt Deswert.
  • Wanneer: donderdag 23 november 2023, van 20 tot 21 uur
  • Waar: MASbox, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen
  • Prijs: € 6

Tip: Koop je na de lezing (*) een toegangsticket voor het MAS, dan krijg je een aandenken uit de MASshop. Vraag ernaar bij de balie van het museum. (*) Ten laatste op 18/02/2024

Over de expo

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar. Vanaf 8 september 2023.

Meld je aan voor de nieuwsbrief