Overslaan en naar de inhoud gaan
Moeder en dochter luisteren naar de audiogids in de expo Luister

Museum Nocturne

Altijd al ‘Night at the Museum’ eens in het echt willen beleven? Op donderdag 16 december openen wij samen met 7 andere musea uitzonderlijk ’s avonds onze deuren!

 • donderdag 16 december 2021 van 17:00 tot 22:00

Programma

 • 17 - 19.30 uur: instapworkshop voor kinderen van 4 tot 12 jaar
 • 18 - 19 uur: familierondleiding voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar
 • 19.30 - 20 uur en 20.30 - 21 uur: kom luisteren naar twee verhalen in de expo voor 12+
 • 20 - 22 uur: live tekensessie met illustratrice Shamisa Debroey en Charlotte Dumortier
 • Doorlopend: bezoek aan de expo 'Luister', de wandelboulevard (expo 'Alles van Waarde') en het panoramadak

Praktisch

 • Een nocturneticket kost € 12 en geeft toegang tot alle deelnemende musea (Red Star Line Museum, DIVA, Museum Mayer van den Bergh, Letterenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Maagdenhuis en FOMU).
 • Reserveer online je nocturneticket. Haal je nocturnebandje af bij het eerste museum dat je bezoekt.
  Reductietarieven inclusief groepen geldig (€ 8) en gratis voor gekende passen.
 • Reserveer je voor een activiteit, dan reserveer je meteen ook een nocturneticket. Dat moet je dan niet meer apart aankopen. 

Familierondleiding in de expo Luister

Al ooit geprobeerd om je zo hard in te leven in een verhaal dat je er een deeltje van wordt? Kruip in de gedaante van Kameleonie en kom luisteren naar Antwerpse en wereldse verhalen. Je helpt mee om de reus Antigoon te verslaan en komt alles te weten over de schildpad die graag wilt leren vliegen. Onderweg krijg je allerlei opdrachten.

 • Wanneer: van 18 tot 19 uur
 • Voor wie: families met kinderen van 8 tot 12 jaar
 • Reserveer vooraf

Instapworkshop

Maak je eigen fantasieverhaal in een mooi versierde fles.

 • Wanneer: doorlopend van 18 tot 19.30 uur
 • Voor wie: kinderen van 4 tot 12 jaar
 • Zonder reservatie

Verhalentour in de expo Luister

Een verteller neemt je mee op verhalentour in de expo Luister. Hij vertelt 2 verhalen.

Het verhaal van Lange Wapper en van de schildpad die wilt leren vliegen.

 • Wanneer: van 19.30 tot 20 uur en van 20.30 tot 21 uur

Het verhaal van de reus Antigoon en dat van de boer die zijn schat niet wilde.

 • Wanneer: van 20.30 tot 21 uur

Reserveer vooraf als je wilt komen luisteren.

Live tekensessie

met illustratrices Shamisa Debroey en Charlotte Dumortier

Shamisa maakte prachtige illustraties voor de expo ‘Luister’. Geïnspireerd op verhalen die het MAS verzamelde in de Antwerpse districten, maakte ze bijna 30 tekeningen die je in de tentoonstelling kan bewonderen. Haar tekenstijl bevindt zich ergens tussen illustratie en strip, tussen kleurrijk en eenvoudig.

Charlotte is de nieuwe huistekenaar van het MAS. Zij heeft een speelse, dynamische tekenstijl. Haar tekeningen zijn verrassend en prikkelen de fantasie.

Tijdens de nocturne laten ze zich beiden inspireren door wat ze zien en horen. Misschien kom jij wel voor in één van hun tekeningen.

 • Wanneer: van 20 tot 22 uur.               

Bezoek aan de expo Luister

Hebzuchtige reuzen, woelige liefdesavonturen, demonen en helden… Als je denkt dat je dat niet in een museum kan vinden, dan ben je mis. In het jaar van zijn 10e verjaardag pakt het MAS uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen. Samen met schrijver en theatermaker Dimitri Leue voert het museum de collectiestukken op in een meeslepend luisterspel.

In deze expo kies je zelf hoe je loopt en welke verhalen je beluistert. Je neemt een audiogids bij de hand, spitst de oren en sluit je even af van de buitenwereld. Verdwaal in de MAS-collectie en laat je fantasie de vrije loop. Kameleonie, ons hoofdpersonage, kan niet wachten om jou haar verhalen te vertellen.

Je kan ervoor kiezen om het verhaal en het bijbehorend lied te horen, of om alleen het lied te beluisteren. De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De liedjes meezingen en dansen? Daar staat geen leeftijd op!

 • Wanneer: doorlopend van 17 tot 22 uur

Bezoek aan de wandelboulevard en het panoramadak

De foto-expo ‘Alles van waarde’ die je in de wandelboulevard kan zien, toont de mensen die achter erfgoed uit de stad staan. Niet enkel medewerkers van musea, archieven, heemkundekringen ... maar ook leden van fanfares, sportploegen, verenigingen … Je ziet een dozijn gestileerde monumentale groepsportretten waarin de fotografe haar kijk geeft op stedelijke erfgoedgemeenschappen in coronatijden. Daarnaast tonen we meer dan duizend individuele foto’s van mensen die op de foto staan  met iets wat ze koesteren en willen bewaren voor de toekomst.

Wandel langs het verlichte parcours naar het dak van het MAS en geniet daar van het magische uitzicht op de winterse Antwerpse binnenstad.

 • Wanneer: doorlopend van 17 tot 22 uur
tekening van een vrouw en de tekst MUSEUM NOCTURNES

In de andere deelnemende musea:

Kijk voor het volledige programma op www.winterinantwerpen.be/nocturnes

Zie ook:

Luister

Verhalen gevonden in de stad

In 2021 bestaat het MAS 10 jaar. Dat vieren we met een kleurrijke, aparte expo. We pakken uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen over hebzuchtige reuzen, woelige liefdes, demonen en helden.

Alles van waarde

Wat kan erfgoed zijn? Wat heeft waarde en wat niet? Een foto-expo onderzoekt deze vragen. Ze laat de mensen achter erfgoed uit de stad zien. Een expo aangevuld met online verhalen, vanaf 10 september 2021 in de wandelboulevard.

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Praktische info

Waarmee moet je rekening houden tijdens je bezoek? Welke coronamaatregelen zijn nog van toepassing?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief