Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe-het-zelf-rondleiding ‘Feest!’

Voor de tweede en derde graad secundair onderwijs

Leerkrachten kunnen hun leerlingen zelf begeleiden in de expo ‘Feest!’. Het MAS biedt daarvoor opdrachtkaarten en inspiratiefiches voor een groepsgesprek aan. Het pakket stimuleert de jongeren om kritisch te kijken naar de verschillende feesten en waarom deze gevierd worden.

Iedere cultuur viert feest op zijn eigen manier. De expo Feest! dompelt de leerlingen onder in de wisselende tradities van vieringen bij overgangen in het leven. Of het nu gaat over een doop, huwelijk, het einde van de studies, een overlijden, volwassen worden… we komen samen en vieren feest.

Je leerlingen ontdekken in kleine groepjes verschillende overgangsrituelen, feesten en stoeten. Zo komen ze langs de reuzenstoet, de Antwerp Pride, de hindoegemeenschap die elk jaar Ganesha te water laat en de Mexicanen die de doden feestelijk herdenken tijdens Dia de Los Muertos. 

Daarna is het tijd voor een groepsgesprek, begeleid door de leerkracht.

TIP: neem het doe-het-zelf pakket vooraf grondig door, zo kom je goed voorbereid aan de start.

Dit pakket kwam tot stand in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Artesis Plantijn Hogeschool.

Praktische info

  • Voor leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs
  • Duur: 1,5 uur
  • Taal: NL
  • Gratis, maar reserveer vooraf bij de balie van het MAS: balie.mas@antwerpen.be
    of 03 338 44 00.

Schoolgroepen zijn altijd welkom in het MAS, met of zonder gids. Reserveer wel vooraf, want bij grote drukte kunnen schoolgroepen zonder reservatie geweigerd worden.

Voorbereiding

Een doe-het-zelf pakket bevat handvaten om het bezoek aan de expo voor te bereiden, beschrijft het verloop van het bezoek en geeft tips voor de naverwerking in de klas. We geven ook de eindtermen mee die eraan gekoppeld zijn. Je kan het pakket hieronder downloaden. Het bevat:

  • een handleiding voor de aanpak van het bezoek;
  • opdrachtenkaartjes per groep (geel, oranje, roze, blauw);
  • een handleiding voor de aanpak van een groepsgesprek na het bezoek;
  • vragenfiches per groep.

Neem ook onze museumregels en de praktische tips voor een klasbezoek door.

Bekijk onze museumregels:

Over de expo

Feest!

Kleurrijke rituelen

Feest! neemt je mee langs de overgangsmomenten die je in het leven viert. Met een mix van feestelijke objecten in een kleurrijk decor, voorzien van unieke soundtrack.

Zie ook

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Klasbezoek

Info voor scholen en leerkrachten

Praktische informatie over een bezoek met je klas. Wat doe je met rugzakken en schooltassen? Hoe groot mag de groep zijn? Mag je opdrachten uitvoeren in de museumzalen? Lees ons huisreglement.

Meld je aan voor de nieuwsbrief