Overslaan en naar de inhoud gaan
kleine stenen liggen op een grote steen

In the belly of the city

audiovisuele installatie, loop, geluid, 2022

Onder de oppervlakte van de stad is een hele wereld verscholen.
Wat lijkt op een steen blijkt een walvisfossiel te zijn van miljoenen jaren oud. 
Ze liggen hier, in de buik van de stad, zodat ze ons iets kunnen vertellen.
Ze vertellen ons hoe het landschap is veranderd, daar waar vroeger zee was, is nu een stad.
Een stad vol verhalen die op hun beurt ook alsmaar veranderen.  

    vrijdag 26 augustus 2022 tot zondag 28 augustus 2022 van 10:00 tot 17:00

They are lying here, in the belly of the city, so that they can tell us something…

In de buik van de stad strekt een walviskerkhof zich uit. Wat lijkt op een steen blijkt een walvisfossiel te zijn van miljoenen jaren oud. In het stedelijke landschap erboven werken, leven, spelen, praten en rusten zijn huidige bewoners. De installatie is een symfonie die zich zowel op als onder het oppervlakte van de stad afspeelt. Het veranderlijke landschap onthult de evolutie van het dier dat miljoenen jaren geleden leefde op de plek waar nu mensen flaneren door het park. 

In die stad verzamelt, bestudeert en verzorgt de gepassioneerde paleontoloog Mark Bosselaers de Antwerpse walvisbeenderen vol enthousiasme. Geconfronteerd met zijn eigen sterfelijkheid, gaat zijn aandacht uit naar de cyclische beweging van het voortbestaan van de walvissoort die geen einde kent en zichzelf voortdurend reproduceert. Het ordenen van de beenderen in een plaats en tijd is een manier om grip te krijgen op het ontstaan van de wereld zoals wij die nu kennen. 

Een audiovisuele installatie van Eva van Tongeren in samenwerking met  Aïko Devriendt, Ans Mertens, Mark Bosselaers en Thijs Paijmans.

Filmmaker Eva van Tongeren  studeerde in 2015 af aan de LUCA School of Arts, Brussel. Met haar afstudeerfilm There Are No Whales in France (2015) won ze een FilmLab Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Haar films werden op verschillende internationale festivals zoal IFFR, Videonale, Courtisane, EMAF, Ann Arbor getoond.

In haar nieuwste project werkt ze haar fascinatie voor walvissen verder uit. Zo kwamen ook de walvisbeenderen van het MAS, te zien in de nieuwe expo VRACHT, op haar radar.

Naast de audiovisuele installatie vonden er ook een aantal specifieke rondleidingen en workshops plaats. Het volledige project kwam tot stand in samenwerking met het MAS en Boslabs en wordt ondersteund door stad Antwerpen..

Praktisch

  • Wat: vertoning van de filminstallatie 
  • Waar: MASbox, aan de voet van het museum
  • Wanneer: vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022, doorlopend van 10 tot 17 uur.

Toegang gratis.

Over de expo:

Vracht

Over de haven, mensen en goederen

Reis door de geschiedenis van de havenstad en leer over de band tussen de stad en wereldhandel. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief