Overslaan en naar de inhoud gaan
© Koen Vereecken

Havenkraan in de steigers

Wie geregeld langs de Rijnkaai komt, kon er niet naast kijken: onze grootste havenkraan stond van maart tot juni 2022 in de steigers. In die tijd werd de kraan verder ontroest en geschilderd, en kreeg de cabine een nieuw dak.

De Titankraan is meer dan 45 meter hoog. Daardoor zijn de restauratiewerken niet zo eenvoudig als bij de andere kranen op de kaai. Het onderste gedeelte van de Titankraan werd eerder al ontroest en geschilderd. Met de stelling die rondom de kraan konden we werken aan de hogere delen: de giek, tegengiek en de cabines. Lokaal werd de structuur hersteld, roest en oude verflagen zijn weggehaald, en het geheel kreeg een nieuwe verflaag. De zinken daken van de kraancabine en de machinekamer zijn vernieuwd volgens de regels van de kunst. Met nog schilderwerken aan de top van de giek is de optische restauratie van de kraan na de zomer van 2022 voltooid.

De schilderwerken werden verzorgd door cursisten van Talentenwerf. Dat is een partnerschap tussen Stad en Provincie Antwerpen, de VDAB en het opleidingsfonds van de bouwsector. Talentenwerf en GATAM vzw verzorgden tegelijkertijd ook werken aan havenkraan 184CD, net achter hangar 26. De Vlaamse overheid subsidieert de werken aan deze beschermde monumenten.

Wie de kranen graag een keer bezoekt kan zich steeds aanmelden voor een kranenwandeling via mas@antwerpen.be .

Zie ook

Havenkranen

De grootste en meest indrukwekkende collectiestukken van het MAS ontdek je aan de Scheldekaaien: de havenkranen. En net voor de deur van het MAS bots je bijna op het pronkstuk uit onze collectie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief