Overslaan en naar de inhoud gaan
Zwart wit foto van Corinne die vanop terras naar een stad kijkt

Casablanca voorbij

Een gesprek met Corinne Van Tongerloo

Hoe komt een jongen, die in 1936 als Cornelis in Antwerpen geboren wordt, later als danseres en stripteaseuse tot in de meest mondaine nachtclubs van Berlijn tot Abidjan? Nog lang voor het woord transgender een term is, gaat Corinne Van Tongerloo op zoek naar haar identiteit in de wereld. Schrijfster Linda Asselberghs legde haar boeiende leven vast in een boek en gaat met haar in gesprek.

    donderdag 11 augustus 2022 van 18:00 tot 19:00
Cover van het boek Casablanca voorbij

Ter gelegenheid van Antwerp Pride - het feest van de holebi- en transgendergemeenschap - gaan schrijfster Linda Asselbergs en transgenderpionier Corinne Van Tongerloo in gesprek over hun boek ‘Casablanca voorbij’.

Dat boek vertelt het bewogen levensverhaal van Corinne, die in 1936 geboren werd als Cornelis in een kroostrijk gezin in het Antwerpse Schipperskwartier. Cor voelt al vroeg dat er iets niet klopt. Het liefst wil hij net zoals zijn zussen zijn. Maar dat is in die tijd niet probleemloos. Het woord transgender bestaat nog niet en Cor moet zelf op zoek gaan naar een oplossing.

Corinne leefde naar eigen zeggen twee keer: eerst als volksjongen Cor met een kamer boven een café op de Sint-Laureiskaai – waar nu het MAS staat – als eerste stek. Later als Corinne, danseres en stripteaseuse in de meest mondaine nachtclubs van Berlijn tot Abidjan.

Maak kennis met het bewogen leven van Corinne en laat je meeslepen door haar uniek en persoonlijk verhaal.

Linda Asselbergs (1953) was tot haar pensioen redactrice en columniste bij Knack Weekend en docente lifestyleberichtgeving binnen de masteropleiding journalistiek van de VUB. Tegenwoordig schrijft ze op freelancebasis reportages over reizen, film en human interest.

Corinne Van Tongerloo (1936) werd geboren in een kroostrijk gezin in het Antwerpse Schipperskwartier. Ze werkte mee aan de documentaire 'I Am a Woman Now' van Michiel van Erp.

Praktisch

  • Wanneer: 11 augustus van 18 tot 19 uur, met voorafgaand bezoek aan de expo 'Feest!' vanaf 17 uur
  • Duur: 1 uur
  • Prijs: inkom + € 5

Over de expo:

Feest! neemt je mee om met al je zintuigen de overgangsmomenten in het leven te vieren. Stap binnen op onze 4e verdieping en laat je meteen meeslepen in het feestgedruis!

Meld je aan voor de nieuwsbrief