Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilliger Maria ging het MAS vertegenwoordigen in Oslo

Young Audiences Congres

"Begin november had ik de eer om, in naam van MAS in Jonge Handen (MiJH), Liene (coördinator MiJH-project) te vergezellen naar Oslo. Twee dagen lang deelden verschillende mensen uit de culturele sector hun ervaring over ‘publieksontwikkelingen’ tijdens Young Audiences congres, gericht op jongeren en jong volwassenen. Daar kon MiJH natuurlijk niet ontbreken! En al zeg ik het zelf, we hebben daar een kick ass presentatie gegeven."

De dag voor de presentatie

Woensdagavond 1 november stegen we op in Zaventem. Na een vlucht van ongeveer anderhalf uur -en een prachtig uitzicht over Antwerpen met het MAS- kwamen we aan in Oslo... En wat zijn die Noren supergeorganiseerd. Treintickets kan je kopen door heel gewoontjes de bankkaart te scannen (en bam, de deuren gingen open), de trein heeft snelle WiFi - vollenbak kunnen Snapchatten, YES- én last but not least, dit alles in een heerlijk verwarmde wagon. Alles verliep zo vlot dat we op minder dan een half uur in het centrum waren.

Aangekomen in het hotel, kregen we het nieuws dat we elk een aparte hotelkamer kregen, wat een luxe. (Ik denk dat Liene stiekem wel opgelucht was, aangezien ze niet echt een ochtendmens is en ik wel.) We gingen nog snel op zoek naar een knabbeltje voor de warme dons op te zoeken. We bestelden nog wat drankjes en de lekkerste nachos ooit. Matice, ons host, nodigde ons last-minute uit op een receptie (en nee zeggen ligt niet in onze aard). Het was erg leuk om te horen dat ze uitkeken naar onze komst en nieuwsgierig waren naar onze ervaringen (help, toch een beetje druk op mijn schouders).

 

D-day

Een nieuwe dag moet je beginnen met een goed ontbijt! Liene ontdekte dat er zelfs wafels waren, hemels! We maakten nog een korte, frisse, ochtendwandeling naar de beste koffiebar in heel Oslo, even de gedachten verzetten. Dat extra shot caffeïne kon ik ook wel gebruiken.

Een persoonlijke badge, het programmaboekje en een koffie later, installeerden we ons in de zaal. Camara, een frisse verschijning, praat de presentaties aan elkaar. Drie gastsprekers openden de dag met sessies over “Verhalen uit de toekomst”, “Het Millennial publiek aantrekken” en “Jong publiek door de lens van Culturele Segmenten”. Die laatste was een van de interessantste lezingen van de dag -na die van ons uiteraard ;-). Volgens Andrew McIntyre kunnen we mensen indelen in acht brede segmenten, ongeacht onze culturele achtergrond of leeftijd. Geïnteresseerd? Doe via deze link het testje. Zo hoor ik bv. thuis in het segment expressie.

In de overdekte foodhall naast het congresgebouw konden we een lunch kiezen aan de kraampjes. Maar lang heb ik me niet kunnen zetten. Ik moest samen met enkele andere jongeren het afsluitdebat voorbereiden. Met z'n vijven overliepen we enkele argumenten die we naar voor zouden schuiven. Kortom een jonge reflectie op het congres. Maar eerst: onze MiJH-presentatie!

“Museum for young audiences” zo heette onze sessie. Hét grote moment! Druppelsgewijs kwamen de mensen binnen en bij start van onze presentatie zat de zaal helemaal vol, ai caramba. Klaar om af te gaan (dat dacht ik toch). We hadden besloten om te starten met een introductiefilmpje waar alle MiJH-ers zich in voorstellen. En toen ik al die lieve schatjes van patatjes zag, kreeg ik weer moed om eraan te beginnen. En zo ging het, we palmden het publiek in met onze awesome jongerenwerking én de activiteiten die we doen. Ik vanuit mijn ervaring als jongere, Liene vanuit haar ervaring als MASmedewerker. Na onze presentatie was er nog een mini-interview met, al zeg ik het zelf, enkele moeilijke vragen. Achteraf kwamen er enkele deelnemers nog van gedachten wisselen. Ik was trots op onze prestatie.

Tijd voor het afsluitdebat van dit inspirerend congres. Ik vergezelfde jongeren die actief zijn in de theater- en museumwereld. Ik moet eerlijk toegeven: ik was behoorlijk zenuwachtig en per slot van rekening alles (al de hele dag) in het Engels. We moesten ons kort voorstellen en onze mening formuleren over enkele standpunten. Er werd mij o.a. gevraagd hoe ik de toekomst van de culturele sector zag. Ik spreek vanuit mijn ervaring als MASvrijwilliger, maar ik zie het in de goede richting evolueren. Zo moeten musea meer rekening houden met jongeren. Wij zijn uiteindelijk de toekomst en keren later terug naar deze plekken met de volgende generatie.

Van al dat spreken krijg ik veel honger -eigenlijk niets nieuws want: never not eating. Liene en ik sprongen op de bus richting een receptie in het Heni Onstad Kunstencentrum. We kregen een rondleiding in de expo van de fotografe Catherine Opie -zie Liene haar pareltje hieronder. 

 

Astrup Fearnly Museet

Wakker worden doen we met een prachtige zonsopgang. Liene had op voorhand gezocht naar musea in Oslo die ook intensief met jongeren werken. We brachten dus een bezoekje aan het Astrup Fearnley Museet (we hebben lang moeten oefenen om het juist uit te spreken). We kregen een privé rondleiding door Mathilde en Ida. Ik was echt onder de indruk van hun collectie. Eé keer per maand organiseren ze hier een ‘Art Night’. Jongeren worden dan getrakteerd op kunst, muziek én lekkere cocktails - hint hint, ideetje voor in het MAS? 

Genoeg musea, we genieten nog eventjes na van het prachtige, koude weer en maken een wandeling langs de haven en het water met als eindhalte het moderne Operahuis.

 

Wat heb ik onthouden?

  • de Noren/Scandinaviërs super toffe mensen zijn, maar pintjes en wijntjes zijn zo duur, allowkes!
  • dat het MAS echt méga goed bezig is! (En ik zeg dit niet alleen omdat ik als vrijwilliger deel uitmaak van dit museum.) Serieus, het verbaasde me echt om te horen dat het niet evident is om als culturele instelling in dialoog te treden met je publiek en dat het zeker niet vanzelfsprekend is dat je jongeren vraagt om iets zots te doen in je museum.
  • dat ik Liene en de directrice Marieke echt dankbaar ben om MiJH te steunen en om ons de kans te geven om al die zotte activiteiten te doen.
  • door die inspirerende lezingen kreeg ik nóg meer zin om me te blijven engageren om de drempels te verlagen die jongeren of andere bezoekers ervaren bij een museumbezoek.

Kortom, het was geweldig!

Maria Vasquez - MiJH-vrijwilliger van het eerste uur

  

Meld je aan voor de nieuwsbrief