Overslaan en naar de inhoud gaan
houten Afrikaans masker

Een merkwaardige selectie

De collectie in overtreffende trap

Het MAS bewaart een collectie vol mysterieus oude stukken en eigentijdse schatten, van klein verfijnd tot bombastisch groot. Een selectie merkwaardige, bijzondere en soms heel gewone stukken. Je kan zelf een selectie in de MAS collectie maken via MAS Collectie Online.

Het kleinste: Ring van de Azteken

Deze ring is met ongelooflijk veel precisiewerk gemaakt. Het was een bijzondere grafgift voor een Azteekse edelman. Dit kunstwerk maakt deel uit van de collectie Paul en Dora Janssen-Arts en is te bezichtigen in de expo Kunst uit Precolumbiaans Amerika op +8.

De grootste: havenkranen

De havenkranen zijn een icoon voor het MAS; ze symboliseren de industriële evolutie die de haven drastisch veranderde vanaf de negentiende eeuw. Het MAS is hiermee het eerste museum in Antwerpen dat aandacht heeft voor industrieel erfgoed. Bovendien is het de grootste collectie museumkranen ter wereld. Er zijn er zeventien. U ontdekt ze rondom het MAS.

Het gevaarlijkste: de kris

Deze Indonesische dolk ontstond voor 1500. De kris maakte deel uit van de traditionele kledij en werd meestal op de rug gedragen. Het ontwerp varieert van streek tot streek en de detailuitwerking is erg verfijnd. Materialen als goud en diamant weerspiegelen het aanzien van de drager.

Het meest prikkelende: Naga-lingam

Dit 19de eeuwse bronzen beeld is afkomstig uit India. Het is een voorstelling van de god Shiva als fallus. De slangen of ‘naga’ verwijzen naar vruchtbaarheid en erotiek. Ontdek het in de expo Leven en Dood op +7.

Het meest praktische: vertaalboekje van een Chinees zeeman

Met dit notaboekje uit de jaren ’30 ging een Chinese zeeman in Europese havens op zoek naar werk, verblijfplaatsen en vrouwen. In het MAS vindt u het terug in de expo Wereldhaven (+6).Het meest paradijselijke: voorhangsel voor de mihrab

Moslims bidden vijfmaal per dag. Deze rituele gebeden (salat) vormen een van de vijf pijlers waarop de islam steunt: rituele handelingen die uitdrukking geven aan het geloof. Het gebed gebeurt individueel of in groep, op een gepaste plaats of in de moskee. Het gezamenlijke gebed op vrijdag en bij feesten vindt ook plaats in de moskee. Dit voorhangsel versiert de mihrab, een nis in de moskee die de gebedsrichting (qibla) voor de salat aangeeft en door sommigen ook als paradijspoort wordt beschouwd. Aanvankelijk werd in de richting van Jeruzalem gebeden, later van de Ka'ba in Mekka. Te zien in de expo Leven en Dood, in het deel over de 3 Religies van het Boek (+7).

Het meest nabije: Hanzeslot van het Hanzehuis

Op de plaats van het MAS stond vroeger het indrukwekkende Hanzehuis, dat dubbel zo groot was als het MAS; Het werd vanaf 1564 gebouwd door de architect die ook het Antwerpse stadhuis ontwierp. Het gebouw deed eerst dienst als handelspand, later als legerkazerne, militair hospitaal en protestantse kerk. In 1893 werd het Hanzehuis gesloopt na een felle brand. (Wereldhaven +6)

Het meest intieme: gouden peniskoker

Deze peniskokers zijn afkomstig uit Nariño, het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. Peniskokers werden doorgaans gemaakt uit schelp, maar als grafgift waren ze van goud. (Kunst uit Precolumbiaans Amerika +8)

Het meest angstaanjagend: Wanyugo-masker

Dit masker uit Ivoorkust verjaagt heksen. Heksen of zieleneters werken samen met onzichtbare geesten. Ze beroven mensen van levenskracht om zichzelf te versterken. Het janusmasker met twee dierenkoppen kan in de zichtbare én in de onzichtbare wereld kijken. Zo overwinnen de maskers de heksen. (Leven en Dood +7)

Het oudste: beenderen van de reus Druoon Antigoon

De ‘reuzenbeenderen’ zijn in werkelijkheid een rib en schouderblad van een noordkaper, een walvissoort. Ze zijn tussen 2,3 en 2,5 miljoen jaar oud! Met stip het oudste stuk in de MAS-collectie. Te bewonderen in de expo Wereldhaven (+ 6).

Het meest waar: de 9 overdenkingen over de onreinheid van het lichaam

De ‘negen overdenkingen’ tonen een mooie prinses in vol ornaat en vervolgens de verschillende stadia van ontbinding van haar dode lichaam. De prenten tonen dat een lichaam slechts een tijdelijk omhulsel is, alleen de geest blijft bestaan. Dit Japans topstuk uit de jaren 1670 is een van de oudste in zijn soort. De zevende prent ontbreekt. (Leven en Dood +7)

Het heiligste: Onderkaak van de Heilige Walburgis

Dit reliek, het lichaamsdeel van een heilige, werd vereerd door de aartshertogen Albrecht en Isabella. Die toonden hoe gelovig ze waren door relieken te verzamelen en te vereren. De onderkaak van deze heilige werd bewaard in de vroegere Sint-Walburgiskerk. Die stond in de stadswijk rond Het Steen en is verdwenen met het rechttrekken van de Scheldekaaien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief