Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek en restauratie

wagen uit een stoet in een hangar

Van stoet naar museum

Restauratie praalwagen voor de expo Luister

Dankzij een intensieve restauratie werd een grote praalwagen klaargestoomd voor de expo 'Luister. Verhalen gevonden in de stad'. Hoe gebeurde dit? Welke keuzes werden er gemaakt? 

Ancient Glass

Publicatie van een bijzondere collectie

De collectie Antiek glas is een van de verborgen juweeltjes van het MAS. Over deze collectie verscheen een rijkelijk geïllustreerde Engelstalige catalogus, interessant voor zowel wetenschappers als het brede publiek.

Restauratie tegeltableau

Na restauratie zijn de tegels van 'De bekering van Saulus' beter en veiliger gemonteerd, de vergeelde replicategels vervangen en sporen van oude restauraties zijn weggewerkt. Het project is een voorbeeld voor toekomstige behandelingen van gelijkaardige tegeltableaus.

Collectie Kruithof

Op zoek naar de waarde van de collectie

Samen met partners onderzocht het MAS de collectie van 10.000 dingen die de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde. Het zijn dingen die anderen meestal niet bijhouden, maar het onderzoek toont aan dat ze een groot filosofisch potentieel heeft.

Vaartuigen collectie

Studie naar de culture waardenstelling

Een studie naar de cultuurhistorische waarden van de collectie vaartuigen van het MAS. De omschreven waarden vormen een basis om een toekomstvisie voor de vaartuigen uit te werken.

Op zoek naar wetenschappelijke literatuur?

oude boeken en een wereldbol

De bibliotheekcollecties die aansluiten bij de MAS collectie zijn te raadplegen via de catalogus van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het gaat om bijzondere bibliotheekverzamelingen rond Scheepvaart, Wereldculturen, Europese culturele tradities, en Geschiedenis en Toegepaste Kunsten Antwerpen.

 

Ontdek de Erfgoedbibliotheekcatalogus : https://www.consciencebibliotheek.be/nl

 

De collectiebeschrijvingen van de verschillende verzamelingen in de bibliotheek vind je terug via deze links:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief