Overslaan en naar de inhoud gaan

'Leven en Dood' voor lager onderwijs

Doe-het-zelf rondleiding

Het MAS biedt leerkrachten de mogelijkheid om zelf rondleidingen te geven in de expo ‘Leven en dood’. Via een pakket met opdrachtenkaarten ontdekken de leerlingen de expo.

Deze rondleiding wil de klas aansporen om open te staan voor verschillende levensbeschouwingen. Tijdens de rondleiding maken de kinderen kennis met rituelen die gekoppeld zijn aan mijlpalen in het leven. De rituelen vormen het uitgangspunt om samen op zoek te gaan naar overeenkomsten en verschillen met hun eigen levensbeschouwing. Zo zal een overgangsritueel uit Afrika de leerlingen doen stilstaan bij het ouder worden, maar ook bij andere levensbeschouwingen dan die van ons.

Praktisch

  • Voor leerlingen van het lager onderwijs
  • Duur: 1,5 uur
  • Taal: NL
  • Gratis, maar reserveer vooraf bij de balie van het MAS: balie.mas@antwerpen.be of 03 338 44 00.

Voorbereiding

  • Het doe-het-zelf pakket bevat DOE-kaarten waarmee je de kinderen op een speelse manier doorheen de expo begeleidt. Op elke kaart vind je uitleg op kindermaat over een object en een doe-opdracht. Je kan het pakket hieronder downloaden of ophalen aan de balie van het MAS. Klembordjes, papier en potloden kan je ook daar krijgen.
  • Bekijk vooraf onze museumregels en enkele praktische tips voor een klasbezoek.

Onze museumregels

Over de expo

Leven & Dood

Over goden en mensen

Laat je niet afschrikken door de dood, maar ontdek hoe anderen het levenseinde ervaren en benaderen. En dit over de grenzen van tijd, cultuur en religie heen.

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Praktische informationen

Einige praktische Hinweise, um Ihren Besuch angenehm zu gestalten.

Klasbezoek

Info voor scholen en leerkrachten

Praktische informatie over een bezoek met je klas. Wat doe je met rugzakken en schooltassen? Hoe groot mag de groep zijn? Mag je opdrachten uitvoeren in de museumzalen? Lees ons huisreglement.

Meld je aan voor de nieuwsbrief