Direkt zum Inhalt

Recepten uit de 16e eeuw

Het Cockbouck is één van de weinige bewaarde kookboeken van rond 1600. Het geeft een beeld van de Zuid-Nederlandse eetcultuur in die tijd.

pagina uit een oud boek
Cockbouck om te bereiden alle soorten van spisen zoo van vleesch, als vis, gesoden als gebraden… 
Anoniem, Nederlanden, Ca. 1600, Handschrift op papier, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen, 879834

Zoete kruiden van overzeese oorsprong, zoals gember, kaneel en rietsuiker, werden overvloedig gebruikt. Ze gaven gerechten met groenten, vlees en vis een zoete smaak. Viki Geunes, chef-kok van Zilte, selecteerde vier recepten uit het Cockbouck en maakte er een hedendaagse versie van.

Recepten

Probeer deze recepten thuis gerust uit.

  • Cleine wafels geseit bastoncelli (wafels met frambozen en rozenbottellikeur)
  • Hutsepot van venesoen (ragout van wild)
  • Tourte van cruyen (quiche met kruiden)
  • Om truyte te stoven (forel met frissen kruiden)

Download ze hier

Abonnieren Sie unseren Newsletter